Elnökség

Dr. Tóth Judit  – Elnök

Eredeti végzettségem jogász. Az egyetem elvégzését követően 15 éven át ügyvédként dolgoztam, majd 2002-ben kezdtem el foglalkozni pszichológiával, illetve a társtudományokkal: szupervízióval, mentálhigiénével, coachinggal. Az ügyvédi pályát 2006-ban végleg abbahagytam, és jelenleg szervezetfejlesztő coachként és szupervizorként dolgozom . A Gestalttal a Flow Coaching School képzésének során ismerkedtem meg, és lenyűgözött annak nagyszerűsége és egyszerűsége. A Gestalt ciklus az élet univerzális törvényszerűségét – kiáradás és visszahúzódás, adás és befogadás – analóg módon alkalmazza az emberi működés és az emberi kapcsolatok területére. Az univerzumtól a kvantummechanika szintjéig ez a törvényszerűség mindenben megnyilvánul, az apály-dagály hullámzásban, az évszakok váltakozásában, a hold ciklusainak változásában, az élet-halál körforgásában. Ezt a ciklikus körforgást fordítja le a Gestalt az emberi működés, az emberi kapcsolatok, az emberi cselekvés világára. A Gestalt ciklus tehát számomra nem más, mint az élet ciklusa.

2006 óta vagyok a Magyar Gestalt Egyesület Elnökségének a tagja és 2014 január óta az egyesület elnöke. Nagyon élvezem ezt a munkát, mert nem csak szakmailag tartom fontosnak a Gestalt szemlélet alkalmazását, illetve minél szélesebb körben való terjesztését, hanem barátokra, jó ismerősökre is találtam a Gestalt Elnökségének, illetve tagjainak sorából. Jó hangulatú, őszinte, vidám légkörben dolgozunk. Igazán „gestaltos” módon.

Antal Lívia  – Elnökhelyettes

Hitem, hogy a Gestalt terapeuta abból kiindulva segíti a kliensét, hogy az ember természetes állapotában egységes és teljes. Természetes állapota az állandó változás, ami azon a dinamikus tranzakción alapul, ami az egyén és a környezete között van. Ezen az állandóan változó, izgalmas úton lehetnek akadályok, kihívások vagy nehézségek, amikor ahhoz, hogy tovább tudjunk menni szükség van megállni, megvizsgálni, mi az, ami segít, mi az, ami akadályoz ezen az úton. Ilyenkor van igazán szükség a terapeuta támogatására. Gestalt tanulmányaim előtt az üzleti szférában cégalapítóként és cégvezetőként dolgoztam. Energikus, praktikus, üzleti szemléletű vagyok. Magánéletben, karrierben elakadásokkal küszködő life-coaching és terápiás klienseket várok. Abból a hitemből kiindulva, hogy emberként képesek vagyunk a folyamatos megújulásra és igényünk a töretlen tanulás, jelenleg is képzésben vagyok:
Harmadéves terapeuta gyakornok vagyok a Norvég Gestalt Intézet Magyarországon angol nyelven tartott 8 féléves képzésében.
Másodéves végzős diák vagyok a Károli Gáspár Református Egyetem Mentálhigiénés Szakember 4 féléves szakán.
Elsőéves diák vagyok a Károli Gáspár Református Egyetem Képi Kifejezés Pszichológia Elemző Szakember 4 féléves szakán.

Vattay Dániel – Elnökségi tag

Mérnök informatikusnak tanultam a Pázmányon. Egyetem mellett már dolgoztam végig, igazából gimi végétől. Először grafikai munkákat, majd szoftverfejlesztést. Az első projekt, amit rám bíztak egy új játékkonzolra (Nintendo DS) fejlesztett játék volt. Ez volt az első olyan játékkonzol, aminek az egyik kijelzője érintőképernyő volt. Itt hamar rájöttünk, hogy amit kitaláltunk, hogy hogyan fogjuk ezt használni a gyakorlatban, nem működik. Ekkor elkezdtem ergonómiával és kognitív tanulmányokkal behatóbban foglalkozni. Ezen kívül megfigyelni, ki hogyan használja a kütyüit. Ez a megfigyelős attitűd aztán egyre több mindenre kiterjedt. A másik szál, aminek mentén elkezdett érdekelni az emberi viselkedés, vezetői szerepeimhez kötődik. Érdekelt, hogyan tudok motiválni embereket, hogyan tudunk közösen kreatívak lenni, reflektálni a saját működéseinkre különböző csoportokban. A harmadik szál pedig az volt, mikor elkezdtem tudatosan termékmenedzsmenttel foglalkozni. Ekkor egyre fontosabb lett megérteni, mikor egy felhasználónk hoz egy kívánságot, az megoldási javaslat egy problémára. Mi a problémákat igyekeztünk felderíteni, sorba rendezni, és sokaknak használható, egyszerű megoldást találni rájuk. Itt megtanultam, nagyon sok oldalról nézhetjük és nézzük ugyanazt, és mindenhonnan kicsit másnak tűnik, és ez mind-mind igaz ugyanúgy. Szeretem közösen felderíteni a világot azóta.

A Gestalt alapú megközelítéssel az alapképzésen kezdtem ismerkedni eleinte lassan, óvatosan. Aztán a tavaszi Shame workshopon két mondat nagyon megragadott. Az egyik arról szólt, hogy már Perls is mondott olyat, hogy a Gestalt túl jó ahhoz, hogy terapeuták kiváltsága legyen. A másik pedig az volt, mikor Jay Levin “the Gestalt philosophy of being”-ről azaz a gestalt alap létezés filozófiájáról beszélt. Nekem nagyon otthonos ez a hozzáállás. Azt gondolom, a terápia, a coaching és a szervezetfejlesztés mind fontos területei a Gestalt használatának. Azt is gondolom, hogy van még hova tovább beszivárogni 🙂 Nekem ilyen terület az oktatás például, de ez csak egy, az én személyes preferenciám.

 

Kontra Eszter  – Elnökségi tag

Jogi szakokleveles közgazdászként több mint 20 éve dolgozom Magyarország egyik vezető nemzetközi hátterű bankjánál különböző pozíciókban, elsősorban a központi irányítás területén. Pszichológus húgom 6 éve ajánlott figyelmembe egy workshopot, aminek hangulata, felfogása elvarázsolt, azaz inkább felébresztett. Akkor még nem tudtam, hogy a gestaltos szemlélettel, a Gestalttal találkoztam, ami szép lassan többféle forrásból is megjelent az életemben. Elvégeztem az Alapképzést, több tréningen, workshopon, Kóstolón is részt vettem. Az itt megismert szakemberek életszemlélete, viszonya a világhoz rendkívül vonzó volt számomra. Kíváncsi voltam, mit tudnak, mi a forrása pozitív energiáiknak, valódi kiegyensúlyozottságuknak. Így jutottam el a Gestalt terápia képzésre, ahol most már harmadéves Gestalt-terapeuta gyakornok vagyok.

Szeretném segíteni a MAG-ot abban, hogy az élet minden területét támogató Gestaltot minél több ember széles körben megismerhesse. Fontos számomra az is, hogy a MAG megfelelő hátteret biztosítson tagjainak, mind szakmailag, mind érdekvédelmük terén.

Mondok Árpád – Elnökségi tag

Gestalt-terapeutaként dolgozom az Anahata központban, van mikor a vízben a watsu segítségével vagy épp a sötétben Transztánc esteket tartva.
Összeolvadás vagy izoláció, nekem ezek mindig is kulcsszavak voltak. 16 évig voltam vezető egy kommunikációs ügynökségben, miközben gyerekorom óta, sokféle módon keresem ki vagyok én, mi a hitem és hogyan kapcsolódom az emberekhez. Aztán egyre inkább az vált fontossá, hogy együtt hova jutunk, ez lett a mozgatórugója mindannak, amit csinálok. A Transzperszonális Egyesületen keresztül sokféle terapeutát ismertem meg, és egy idő után, már az elnökség tagjává válva elkezdett érdekelni, hogyan is váltak segítővé. Érdekes módon amellett, hogy mindannyian a maguk nagyon is különböző útját járták, a közös a Gestalt volt bennük. Elkezdtem a segítségükkel önismereti csoportkat csinálni és így határoztam el, hogy Gestalt-terapeutává válok. Amint elindult az NGI 4 éves képzése jelentkeztem rá, amit 2014-ben fejeztem be.
Számomra fontos, hogy mindenkinek legyen lehetősége megismerni a Gestalt szemléletmód támogató erejét.