Budapest EAGT Elnökségi ülés 2018/10/05-6 – Mondok Árpád élménybeszámoló

348 nappal a 2019 szeptemberi EAGT konferencia előtt,  26 NOGT képviselő és az elnökség gyűlt össze, az évi kétszeri elnökségi ülésen minden nemzeti képviselő együtt gondolkodhasson a Gestaltot érintő folyamatokról.

Megemlékeztünk Margáról a szervezet titkáráról, aki hosszú betegség után, nemrég távozott közülünk. Fontos tudni, hogy Wilma számára, aki egy éve már titkárként segíti a munkát, mivel az iroda is elköltözött, több időre van szüksége válaszolni.

EAGT, Gestalt konferencia 2019 szeptember 19-21.

Judit, Kata, Lívia nagyszerű prezentációt készített, hogy bemutassa, hogyan halad a folyamat. Június óta a weboldal fogadja az érdeklődőket és jelentkezőket, ebben a hónapban még “early birdként”. Az előkészítő csapat munkája révén egyre jobban élővé válik a konferencia, ahogy a keynote speakerek is, rövid filmekben megosztva gondolataikat a konferencia mottójával kapcsolatban, az egyesület web és közösségi oldalán. Érkeznek a szakmai előadók jelentkezései is, amelyekből nemzetközi Gestalt szakemberek peer review-ja választja ki a programelemeket. A konferencia nyelve angol, amennyiben egy műhely, előadás más nyelvű, maga az előadó biztosítja a fordítást angolra. Minden fejlemény személyes üzenetekben és közösségi felületeken keresztül jut el az érdeklődőkhöz és jelentkezőkhöz. A scholarship alaphoz az  EAGT 5000 Euro, a Spanyol NOGT 500 Euro, az Angol minden tagjától 5 GBP-t kérve járul hozzá. A kommunikáció támogatásához az EAGT (Renata) is felajánlja segítségét. A prezentáció nagy tapsot kapott.

Végigmegyünk az előző elnökségi találkozó jegyzetein, lehetőséget adva mindenkinek a módosításra.

Megosztjuk a pénteki informális csoport tanulságait is. Sok a disszertációját nem befejező gyakornok. Országonként eltérő mértékben, de mintha Euróbában egy de-humanizációs folyamat tanúi lehetnénk. Hogyan legyünk mint Gestalt jobban láthatóak Európában, az EAP segítségével is. Átláthatóbb és árnyaltabb stratégia szükséges.

EAGT és EAP megállapodott, hogy az EU lobby csoport eljuttat egy bulletint segítendő a pszichoterápiás modalitások elismerését (ie: Psychoterapy act) és az egységes jogi szabályozási környezet megteremtését (ehhez 9 ország közös akaratára van szükség). (Charles Cassar 2018tól az új elnök – Gestalt terapeuta 😉 : https://www.europsyche.org/executive_committee). Elkezdődött egy munka az EAP transzparensebb, a szakmai és érdekképviseleti munkát jobban támogató működéséért.

Beszámolnak az egyes munkacsoportok, felkészülendő a délutáni közgyűlésre.

Személyes változások és a feladatok státusza. A legtöbb évek változás, folyamatos információ gyűjtésen, egyeztetésen és ajánlások, tapasztalatok megfogalmazásán keresztül.

A Gestalt Book Series kiadott egy könyvet a Tarominai konfernciáról – ingyen letölthető ebben a hónapban!! : https://www.gestaltitaly.com/taormina-conference-proceedings/

Sok az új tréning intézet és program. Gyarapodik a Scholarship alap, amely a konferenciákon való részvételt, a könyvkiadást és a segítő programokat támogatja. Elkészült a második revíziója a professzionális kompetenciák leírásának, összekapcsolva a kutatási és tréning csoportokat is, hiszen ezeket befolyásolja, illetve az ezekben szerzett hosszú távú tapasztalatokat is összegzi.

A kutatási bizottság továbbra is Uwe Strumpfel könyvének frissítésén és fordításán dolgozik. További adomány érkezett ezt támogatandó. Ismét volt a pszichoterápia kutatással foglalkozó konferencia, ezúttal Amszterdamban és végre 25 Gestalt terapeuta részvételével. 2019ben Krakkóban lesz a következő, azonban egyszerre a mi konferenciánkkal. Úgy tűnik a pszichodráma hasonló úton jár, mint a Gestalt kutatási koncepció. Gestalt terápia kutatási konferencia lesz Chilében 2019 májusában – az előző Párizsban volt 200 fő részvételével (bár itt sok jelentkezőt nem tudtak fogadni, tehát növekszik az érdeklődés). Nagy lehetőség ez a spanyol nyelvű Gestalt közösséghez csatlakozni. A következő Európában lesz, talán innentől felváltva más kontinensen. 2020 március utolsó hetére (Krakkó?) szerveznek egy szimpoziumot a tréning intézetek számára, a képzési metodológiáról, esettanulmányok írásáról, alapvetően a trénerek számára. A kutatási biztosság is új tagokat keres, egyben támogató tagságot, aki nem folyamatos jelenlétével, de akár project alapon tud hozzájárulni a munkához – Jan Roubal szervezésében.

Mindkét oldalt fontos szervezni : aki már évek óta dolgoznak csoportokban, biztosságokban és hátrébb szeretnének lépni, ahogy újak, akik fokozatosan csatlakoznának, hogyan tehetik ezt meg úgy hogy a folymatosság és a keretek tiszták. Tapasztalat és új erő egyensúlya, a folyamat támogatása, egyben a szerepek meghatározása, hatalmi viszonyok nélkül. Advisory board, associate membership ? – hogyan finanszírozható. A kutatási bizottsság nyitott bárki előtt.

Délután közgyűlés, ahol az EAGT tagok elmondják véleményüket és szavazhatnak az egyes kérdésekben, remélem megint olyan sokan leszünk mint legutóbb vagy akár többen, hogy a mostanra több mint 100 magyar MAG tag is könnyebben eljöhet 😉 – a Novotel előadó teremben vagyunk is már páran)